Keresés ebben a blogban

2018. február 7., szerda

A kihallgatás

Zero Dark Thirty. Ez egy filmcím. Karhryn Bigelow rendezte. Mostanában sűrűn jut eszembe a kezdő képsora.
Egy kihallgatótiszt bemegy egy sötét barakkba, aminek a tetejéről port kavarogtató fénynyilak lőnek be. A tiszttel együtt érkezik egy fekete csuklyás alak is. A barakk végében csuklóinál fogva kikötött rab. A kihallgató odaáll elé.
- Nézz rám! Nézz rám, ha azt mondom, mert fájni fog! Ha lelépsz a matracról, fájni fog. Ha hazudsz, fájni fog!
Egyelőre ennyi.
Megmondom, miért jut eszembe sűrűn ez a jelenet.
Van valaki ebben az országban, egy nagyon bátor ember, aki évtizedek óta folyamatosan küzd, és mindenki mást is küzdelemre sarkall. Ugyancsak évtizedek óta folyamatosan hazudozik. Az idő múlásával egyre nagyobbakat tódít, a buta, elhízott, beszédhibás arcából mind nagyobb marhaságok törnek elő, évszázadok óta elavult, évszázadokkal ezelőtt is csak a szerencsétlen, tanulatlan emberek ámítására való, bombasztikus közhelyek. Most legutóbb azt mondta, hogy "emberi méltóság, egészséges családok, erős nemzeti kötelék és szilárd hitbéli közösségek nélkül nem állhat fenn Magyarország".
Namármost. Azt egy évtizedekkel ezelőtti interjúból tudhatjuk (ma is letölthető), hogy az illető harcost a papája agyba főbe verte meg ilyesmi, a faluról és az ottani körülményekről most nem közlök részleteket, a lényeg az, hogy a nagy küzdőnek az emberi méltóságról és az egészséges családokról még fals képzetei sem lehetnek. Intézkedésein meg is látszik, mit gondol az emberi méltóságról és az egészséges családokról most, midőn Magyarország még az Európai Unió tagja. Nem nehéz anticipálni azt az intézkedéssorozatot, ami akkor következik, ha a küzdő végre kilépteti az országot az Unióból, megszüntetve ezáltal mindenféle külső kontrollt is.
Az erős nemzeti kötelékről való látomások lényege a nagyjából négymillióra tehető nyomorgó állampolgár nemzeti kötelékeinek szakítószilárdságán mérhető, a nagy nemzetvédő harcosnak a velük való kapcsolatán, az irántuk való érzésein.
A szilárd hitbéli közösségekkel végképp nem tudok mit kezdeni, ez még a középkorban is értelmezhetetlen lett volna. Az eredőjét viszont ugyancsak ismerjük, a "csuhások", a "térdre, imához" kezdetű múltbeli megnyilvánulásokból.
Kezdjük talán ezzel az utolsóval.
A helyszínt és a körülményeket leírtam. Zero Dark Thirty. A rabot kell behelyettesítenünk.
- Mit jelent a szilárd hitbéli közösség? Ha hazudsz, fájni fog.
Innen mindenki maga folytatja, nem segítek. Csak tessék eljátszani a gondolattal.
Még egyszer: még nem történt semmi. Csak bejött a kihallgatótiszt. Félhomály, poros fénynyilak, fekete maszkos kísérő. Annak kilátásba helyezése, hogy fájni fog.
- Mit jelent a szilárd hitbéli közösség?
Jönne a következő kérdés: mi az emberi méltóság, milyenek az egészséges családok, mit kell tudni az erős nemzeti kötelékről?
Mit tetszik gondolni, volna még értelme föltenni ezeket a kérdéseket?
Volna még kinek? Úgy értem, beszélni, válaszolni képes alak, aki még áll a lábán, és bír tovább hazudni?